Category Archives: Проповіді

Відкрий своє серце Богу

00425127Кожної неділі, я приходжу до храму, щоб запросити Ісуса до свого життя, до свого серця. Бо бачу, що моє життя без нього не має сенсу. Що все те, що роблю, не приносить жодної радості, жодного щастя, якщо воно все не виповнене самим Господом Богом. І Бог не покидає нас, Він кожної неділі спішить до мене з допомогою.
І в сьогоднішній Євангелії, ми вже на самому початку зустрічаємо Ісуса, який є в дорозі. Це означає, що Ісус ніколи не сидить, Він весь час спішить мені на допомогу. Попередньої неділі, ми теж читали, як добрий самарянин, який є образом самого Христа, теж знаходився в дорозі. Тобто Ісус ніколи не відпочиває, Він весь час іде, несе свою любов, своє милосердя, своє спасіння для мене.

» Переглянути

Проповідь на урочистість Пресвятої Трійці. о. Олександр Бурмістров

Trojca Swieta

 

На початку хочу сказати, що я коли сідав готувати сьогоднішню проповідь на Урочистість Пресвятої Трійці, то я зрозумів одну річ, що навчаючись 9 років в семінарії, я так насправді майже нічого не розумію в цій Урочистості. Звісно, я вірю в це і не можу якось піддавати це під сумнів, але однак не хочу також заперечувати того факту, що я дуже мало розумію, як це може бути один Бог в трьох Особах. Ви можете мені сказати, ну як це так, ну ви ж священик, ви ж на це вчилися, це ми можемо цього не розуміти, ну але ви. Знаєте, я коли на катехезах пояснюю людям про Таємницю Пресвятої Трійці, то майже всі завжди кивають головою, що вони все розуміють. І я тоді собі думаю, чого це вони розуміють, а я не можу зрозуміти. І тут два варіанти відповіді,

» Переглянути

Ви – свідки того

Voznesinnia Вознесіння Господнє

Здавалося б, що ця подія, яка сталася дві тисячі років тому назад, повинна була би бути сумною для Ісусових учнів, адже Возноситься той, кого вони так сильно любили. Але співаючи сьогоднішній псалом, ми помічаємо, що там зовсім ні про який сум не сказано, лише про одну радість. Господь серед радості Возноситься на небо, «Усі народи, заплещіте в долоні; радісним голосом ликуйте для Господа! Вознісся Бог під оклики веселі, Господь – під голос сурми. Співайте Господеві псалми, співайте; співайте нашому цареві, співайте! Бо цар усієї землі – Бог, співайте якнайкраще». Коротше кажучи, одна лише радість. Здавалося б відходить їхній учитель, і вони мали би сумувати, а вони радіють. А може вони не любили його, тому і раділи, що Він вже йде? Думаю любі, що не через це.

» Переглянути

Бог і Світ.Таїнства християнської віри.

z6sAhak4q_MРозмова Петера Завальда у 1996р.

з Йосифом Рацінгером

а нині Папа Бенедикт 16.

 

ІНЦІ — Мука Ісуса Христа

— Така людина, як Ісус Христос, не могла не викликати сенсації: Він провокував усе суспільство. Коли пророк із Назарету виступив публічно, Його привітали вигу­ки радості, але водночас почалися знущання і пере­слідування. Представники існуючого ладу, як правило, вбачали у вченні й особі Ісуса загрозу для своєї влади. Фарисеї й первосвященики почали полювати на Нього, Його життя опинилося під загрозою. При цьому мука явно була елементом Його заклику, бо сам Христос по­чав попереджати учнів про своє страждання і смерть. «Через два дні, — попередив він під час пасхальної ве­чері, — Людський Син буде виданий на розп’яття».

» Переглянути

Хто з вас без гріха, нехай перший кине в неї камінь…

 

792Коли фарисеї привели до Ісуса жінку, яку вони зловили на перелюбі, то ними не керувала в той момент горливість за Право, але ненависть до Ісуса. Вони були готові навіть вбити людину, аби лише помститися Ісусові, доказати, що Він не правий, що лише вони знають, як має бути правильно. Фарисеї знали, що якщо Ісус скаже відпустити жінку, то Він тоді порушить Закон, але якщо скаже каменувати, то втратить симпатію своїх слухачів.

» Переглянути

Проповідь на п’ятницю ІІІ неділі Великого Посту. Рік В. о. Олександр Бурмістров

wRPBZx15NuwПроповідь на п’ятницю ІІІ неділі Великого Посту. Рік В. (Мр 12,28б-34)

Любі брати і сестри, дуже прекрасну Євангелію посилає нам сьогодні Церква, про дві найбільші заповіді – заповіді любові до Бога і до ближнього. Напевно кожен з нас цю заповідь знає на пам’ять і пам’ятає її ще зі шкільних катихиз. Тому не буду вам зараз розповідати щось нового, а лише зробимо таке коротеньке повторення наших катихиз.

» Переглянути

Проповідь на ІV Неділю Великого Посту. о. Олександр Бурмістров

bludniy-sin_gaydar_vtaly_1328893213

Блудний син чи милосердний батько?

(Лк 15, 1-3. 11-32)

 

Дуже часто в сім’ях можна зустріти таку ситуацію, що коли діти малі, то у всьому слухаються батьків, бо не мають просто іншого вибору. Але чим більше вони стають дорослішими, тим більше їм хочеться відійти від батьків, почати жити своїм особистим життям. Жити, так як хочеться, так як світ часто пропонує.

» Переглянути

Гріх захланності і блаженство тихих

Захланність, як і гордість, не є конкретним грі­хом вчинку. Це своєрідна життєва постава, яка своїми коріннями сягає в поставу гордості, що більше, — є одним з її проявів. Зазвичай ми не ба­чимо внутрішнього зв’язку між ними, тому що за­хланність у своїх найпростіших формах проявля­ється як дуже примітивна постава, що принижує захланну людину в очах ближніх і не дозволяє їй гордитися або вивищувати себе над іншими. Але коли захланність розгорне свої крила, то тоді поба­чимо її як рідну дочку гордості. Щоби зрозуміти внутрішній зв’язок між захланністю і гордістю, слід повернутися до характеристики гордості, яку я описав у попередньому розділі.

  » Переглянути

Гріх

00459414Гріх — поняття багатозначне. Він присутній на багатьох рівнях духовного життя і спотворює його. На кожному рівні духовне життя проявляється по-своєму, також і гріх приймає різні форми. Коли говоримо про гріх, то, насамперед, маємо на увазі думки, слова і вчинки, якими порушуємо Божі За­повіді. Саме з цього сповідаємося, і нам здається, що це вичерпує нашу гріховність.

Святе Письмо часто говорить про гріх як про своєрідну дійсність, що існує поза думками, сло­вами і вчинками. » Переглянути

Проповідь на ІІІ Неділю Звичайну. Рік В. о. Олександр Бурмістров

84JcYfDeItY(Не 8, 2-4а. 5-6. 8-10; Лк 1, 1-4; 4, 14-21)

Дорогі брати і сестри у Христі! Сьогодні Перше читання і Третє, тобто Євангелія, говорять про новий початок. Про що йдеться, спробую пояснити. Давайте спершу поглянемо на перше читання, з Книги Неємії. Але перед тим, як говорити про сьогоднішній текст, давайте поглянемо, що відбувалося в історії Ізраїльського народу раніше, тобто до цього тексту.

» Переглянути

1 2