Проповідь на урочистість Пресвятої Трійці. о. Олександр Бурмістров

Trojca Swieta

 

На початку хочу сказати, що я коли сідав готувати сьогоднішню проповідь на Урочистість Пресвятої Трійці, то я зрозумів одну річ, що навчаючись 9 років в семінарії, я так насправді майже нічого не розумію в цій Урочистості. Звісно, я вірю в це і не можу якось піддавати це під сумнів, але однак не хочу також заперечувати того факту, що я дуже мало розумію, як це може бути один Бог в трьох Особах. Ви можете мені сказати, ну як це так, ну ви ж священик, ви ж на це вчилися, це ми можемо цього не розуміти, ну але ви. Знаєте, я коли на катехезах пояснюю людям про Таємницю Пресвятої Трійці, то майже всі завжди кивають головою, що вони все розуміють. І я тоді собі думаю, чого це вони розуміють, а я не можу зрозуміти. І тут два варіанти відповіді,

або вони нічого не розуміють, а говорять, що розуміють, щоб не образити мене, щоб все культурно було, або ж це я такий тупий, другий варіант відповіді. І мені здається, що все ж таки переважає перший варіант відповіді.

Ну ось ви ходите ціле життя до храму, і щоб я вас зараз запитав, як ви розумієте: Один Бог в трьох Особах. Я впевнений на 100 відсотків, що ваша промова вичерпалась би вже після трьох, чотирьох речень.
Ви вже напевно чули неодноразово цю історію про святого Августина, який так само як і ми ніяк не міг зрозуміти цієї таємниці. І одного разу він прогулювався по березі моря в роздумах власне над цією таємницею, і тут він раптом зустрів одного юнака, який робив щось дивне. Як виявилось потім, цим юнаком був ангел. І святий запитав цього хлопця: «Що це ти робиш?». А юнак відповів: «Хочу перенести усю воду з моря в оцю маленьку ямку, яку я викопав». Тоді Августин почав голосно сміятися, кажучи: «Та це ж неможливо». І тоді юнак сказав: «Я швидше перенесу всю воду з моря в цю ямку, аніж ти розгадаєш таємницю Пресвятої Трійці». Після цього юнак зник і Августин зрозумів, що це сам Бог промовив до нього тільки що.
Дорогенькі, якщо Августин не міг цього зрозуміти, то чому ми б мали це зрозуміти. Але хоч ми і розуміємо, що ця таємниця є недосяжною для нас, проблема всерівно залишається. Коли подивимось на інші релігії, то там немає цих проблем. Мусульмани мають одного бога, євреї теж одного і буддисти одного, то чому ж ми собі ускладнюємо життя?
Хочу сказати, що ми не ускладнюємо собі життя, бо існує три найважливіших аргументи, через які ми віримо, що Бог є Один в Трьох Особах. Перший аргумент є дуже простий, але для нас християн Він є найважливіший. Отож перший аргумент – це Боже Слово. Тобто, це не Церква собі щось таке придумала, це не я придумав, а так говорить Святе Письмо, так говорить Ісус Христос. Багато тексті вказують на це. Ось хоча б деякі з них, які найяскравіше показують нам правду про Пресвяту Трійцю. Книга Буття: «Тож сказав Бог: «Сотворімо людину на наш образ і на нашу подобу… І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її…». Чуємо тут, що Бог не говорить сам із собою, але з кимось радиться. Тобто Пресвята Трійця. Наступний текст з Євангелії від Матея: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа;». Ще один текст з Першого Послання Апостола Петра: «Згідно з передбаченням Бога Отця, освяченням Духа, на послух і на скроплення кров’ю Ісуса Христа: благодать і мир вам хай помножиться!». Цей вірш наголошує на єдності в діянні трьох Осіб: Бог вибрав, Святий Дух освятив і Бог Ісус Христос відкупив своєю кров’ю. Наступний текст також з Євангелії від Матея: «А охристившись, Ісус зараз же вийшов з води. І ось розкрилось йому небо, і він побачив Духа Божого, який спускався, мов голуб, і зійшов на нього. І голос пролунав з неба: “Це Син мій любий, що його я вподобав». І ще один від Апостола Павла: «Благодать Господа Ісуса Христа й любов Бога і причастя Святого Духа з усіма вами!».
Наступний аргумент, другий, полягає на тому, що якби ми з вами зрозуміли таємницю Пресвятої Трійці, то Бог би тоді вже не був би Богом. Ми би тоді стали такими як Бог. Власне тому ми не можемо його пізнати до кінця, бо він є Богом. Ми можемо з вами лише наближатися до цієї таємниці.
І третій аргумент, останній. Ми християни називаємо нашого Бога Любов’ю. Стільки раз говориться про цю любов: Бог найкраще любить, любов Божа досконала, любов Божа непереможна і т.д. А тепер запитаймо себе, а що таке любов так насправді? Що має бути такого, щоб ця любов існувала? А відповідь дуже проста. Щоб любов могла існувати, обов’язково мусить бути інша особа. Якби людина жила на безлюдному острові сама, то вона би не мала любові, бо не було би кого любити. Так само наш Бог, якби Він був сам, то не був би Любов’ю. Власне лише Бога в трьох Особах ми можемо називати Любов’ю.
А тепер, які ж практичні висновки ми можемо взяти для себе з цих трьох аргументів. Перший аргумент. Ми не раз в своєму житті, не можемо зрозуміти багато речей, які відбуваються навколо нас, в нашому житті. Так ось, починай досліджувати Бога. Відкривай Святе Письмо і читай, клякай на коліна і молися. Щоб зрозуміти себе або іншу особу, тобі потрібно спершу зрозуміти Бога і Він вже тобі відкриє всі інші таємниці.
Другий аргумент. Ніколи не думай, що ти знаєш краще за Бога. Якщо я починаю сам управляти своїм життям, то я тоді ставлю себе на місце Бога, я принижую Його тоді, роблю «нищим». Пам’ятай, Бог краще тебе знає, краще знає, що тобі потрібно, краще знає, що принесе тобі щастя. Мені лише потрібно піддатися його волі і йти за ним. Можливо часто всліпу, не розуміючи нічого, але ця дорога обов’язково приведе тебе до правдивого щастя.
І третій аргумент – Бог є Любов’ю. Ми не вміємо з вами досконало любити, наша любов найчастіше є егоїстичною. Тому Один Бог в Пресвятій Трійці повинний бути для мене прикладом, як потрібно любити. Цю любов можна здобути лише на молитві, лише приймаючи таїнства, лише читаючи Святе Писання. Так що запрошую усіх до цього.
І на кінець, ніколи не говоріть, що ви зрозуміли Бога, бо це неможливо тут на землі. Краще просіть в Нього про міцну віру для себе, бо життя підказує, що зазвичай потрібно вірити всліпу. Тоді, коли чоловік п’є, а ти віриш, коли дитина в тебе помирає, а ти віриш, коли рак в голові, а ти віриш, коли сварки постійні вдома, а ти віриш, коли здається, що тебе ніхто не розуміє в цьому світі, а ти віриш. Віриш всліпу, бо знаєш, що там в тій темноті є Бог, який вже приготував тобі місце в своєму царстві і чекає на тебе. Отож бажаю вам міцної віри. Амінь.

Напишіть відгук