Дія Святого Духа (автор невідомий – з перших століть християнства)

sxAzNnVIjqcБагатьма і різними шляхами веде Святий Дух тих, які удостоїлися стати Божими дітьми, тих, які відродилися в Святому Дусі; тих, які запросили Христа до себе, який їх освітлює і дає їм нове життя. Їх невидимим способом супроводжує благодать, а в душах їхніх царює великий мир.

Іноді вони неначе занурені в скорботу і плач по людському роду; заступаючись за всіх, вони заливаються сльозами від палаючої любові, яку мають до людства. 

Іноді навпаки – Святий Дух розпалює їх такою радістю і любов’ю, що якби це було можливо, вони носили б у своїх серцях всіх, не поділяючи на добрих і поганих.

А іншим разом, у покорі духа, вони почувають себе нижчими за інших і зізнаються в тому, що вони нікчемніші за інших і що їм належить останнє місце.

Іноді під впливом Святого Духа їх огортає невимовна радість.

Іноді вони нагадують воїна, який, одягнувши царську зброю і ставши до бою, відважно дає відсіч ворогу і перемагає. Таким чином, духовна людина одягає  небесну зброю Духа, бореться з ворогами і, перемігши, кидає їх до свого підніжжя.

Іноді їхня душа перебуває у містичній тиші, у спокої та мирі, насолоджуючись духовними ласощами і досконалою гармонією.

Іноді вони отримують особливий дар знання, дар небесної мудрості і неосяжного пізнання самого Духа. І тоді благодать навчає їх таких речей, які неможливо виразити жодною мовою, жодними словами.

А іноді вони знову такі самі, як і всі.

Різними способами діє благодать в людських душах і різними дорогами веде душі. Формуючи їх згідно з Божим задумом, щоб представляти їх перед ликом Небесного Отця праведними, непорочними і чистими.

Отож, благаймо Господа, благаймо Його з любов’ю та міцною надією, щоб Він обдарував нас небесною благодаттю Духа. Нехай цей же Святий Дух керує нами і веде нас до життя повністю узгодженого з Божою волею, нехай зміцнить нас своїм миром.

Це керівництво, ця благодать, це духовне провадження нехай дозволять нам осягнути Христову повноту згідно з тим, про що говорить Апостол: “Сповніться всією повнотою Христа” (Еф 3,19)

 

Напишіть відгук