Проповідь на п’ятницю ІІІ неділі Великого Посту. Рік В. о. Олександр Бурмістров

wRPBZx15NuwПроповідь на п’ятницю ІІІ неділі Великого Посту. Рік В. (Мр 12,28б-34)

Любі брати і сестри, дуже прекрасну Євангелію посилає нам сьогодні Церква, про дві найбільші заповіді – заповіді любові до Бога і до ближнього. Напевно кожен з нас цю заповідь знає на пам’ять і пам’ятає її ще зі шкільних катихиз. Тому не буду вам зараз розповідати щось нового, а лише зробимо таке коротеньке повторення наших катихиз.

Часто чуємо у своє житті такі слова як: право, закони, заповіді, приписи, регулямін і т. д. Ці слова найчастіше асоціюються нам з примусом, з тим, що ці заповіді обмежують нас в чомусь. Але чи є так в дійсності? Ось наприклад, коли лікар виписує нам якісь ліки, якусь дієту, то ми не кажемо про це, як про примус, але як про допомогу нам. Подібно коли б ми з вами їхали на автомобілі в якомусь незнаному для нас терені і заблудились. То ми тоді подивилися б на карту, куди нам їхати, і ми правда не назвали б цієї карти обмеженням наших можливостей, але як допомогою для нас. Якщо ж ми любі подивимось в такий спосіб на заповіді, то ми також зрозуміємо, що вони не обмежують нас, а захищають, наші права, нашу свободу і нашу людську гідність.

Подібних ліків, які дарують життя вічне і подібної карти, яка вказує на остаточну мету людину – спасіння, в сьогоднішній Євангелії шукає один із книжників. Він приходить до Ісуса і питає: «Яка заповідь є першою з усіх?» Його не цікавлять усі заповіді, його цікавить лише найбільша заповідь, без якої всі інші не мають сенсу і самі в собі не допоможуть до спасіння. А Ісус у свою чергу не видумує чогось нового, але повторює заповідь зі Старого Завіту, яка і досі є актуальною і буде актуальною на віки, бо навіть смерть не може знищити любові. Отож, Ісус каже: «Перша – Слухай Ізраїлю! Наш Господь Бог – Господь Єдиний, і будеш любити Господа, Бога твого, всім серцем твоїм, усією душею твоєю, всією думкою твоєю й усією силою твоєю. А друга: Будеш любити ближнього твого, як себе самого. Іншої, більшої від цих, заповіді немає».

Перше, на що звертає нашу увагу Ісус – це на слово – «Слухай!» Власне без цього: «Слухай Ізраїль!», «Шема Ізраель!», «слухай отець Саша!», ми не зможемо прийняти і зрозуміти жодної Його заповіді. Наші вуха можуть слухати різні звуки: добрі, приємні, прекрасні, втішаючі, а також і гострі, не приємні, бридкі, прикрі. Але окрім тілесних вух, в людини є також вуха серця, тобто духовні, які також можуть слухати і приймати різні звуки та речі. Однак, сьогоднішній псалом говорить нам про те, що лише голос Бога потрібно слухати у своєму житті: «Я Господь Бог Твій, слухайте же Мій голос». Де я можу почути цей голос? Я можу почути його в Біблії, можу почути в Таїнствах, на молитві. Господь також може промовити до мене через різні ситуації і через різних людей. Але почути його зможе лише той, хто буде з покорою слухати, що Господь прагне мені сказати.

Як далі любі звучить заповідь? «Наш Господь Бог – Господь Єдиний». Для Біблійних людей ці слова означали те, що існує тільки один Бог і лише йому потрібно поклонятися. Про це також сьогодні співали у псалмі: «В тебе не буде чужого бога, – ти не поклонятимешся чужому богові! Бо Я є твій Господь Бог, який з Єгипетської землі тебе вивів». А також пророк Осія закликає вибраний народ повернутися до поклоніння лише одному правдивому Богові: «Повернись, Ізраїлю, до Господа, Бога твого, бо ти спотикнувся об твою беззаконність. Візьміть слова з собою й поверніться до Господа». Сьогодні здавалося б не має таких проблем, як колись. Ми знаємо, що є лише один Бог, а всі інші боги, це тільки стародавній міф. Але чи так є насправді? Чи є так все добре? Я думаю ви всі зі мною погодитесь, що в кожного з нас, окрім одного Бога є ще один або навіть декілька божків. Любі, це не обов’язково мають бути тесані божки, це можуть бути якісь речі, до яких ми прив’язані: телефон, інтернет, автомобіль, гроші. Це можуть бути також якісь справи, якісь люди, до яких ми можемо не в здоровий спосіб бути прив’язаними і обожествлювати їх. Є таке прислів’я: «Покажи мені який ти і я скажу хто твій друг». А можна ще сказати, покажи мені чим ти займаєшся і я скажу хто насправді є твій бог. Подумай сьогодні, проаналізуй собі, скільки часу ти присвячуєш на молитву, а скільки на інтернет, телевізор, на розмови по телефоні і т. д.? Кожен цей список може сам продовжити. І тоді побачиш всю правду про себе, хто є твій бог і на якому місці у твоєму житті знаходиться справжній Господь.

Проаналізувавши усі ці речі, лише зараз можна переходити до самої заповіді любові Бога і ближнього. Адже слух провадить до пізнання Бога, а пізнавши його, я пізнаю, що Він є любов’ю, і лише тоді можу любити і Його, і Його створіння, тобто своїх ближніх, але не тільки тих, які мені роблять добро, а навіть ворогів. Бо Божа любов полягає на тому, що Він полюбив усіх без винятку, навіть ворогів, які спричинили йому смерть. А також коли Бог у нашому житті є на першому місці, то як я можу Його не любити або менше любити. Коли хлопець дійсно кохає дівчину до без тями, то він заради неї на все готовий, навіть померти. Подібно тут, якщо Бог буде займати в мене перше місце, і в думках, і в серці, і в душі, і в силі моїй, то я тоді зможу все для Нього зробити з любові, навіть віддати життя за когось, а навіть за ворогів.

Сам Бог любі є цією картою, про яку я говорив на початку, бо Він є найбільшою любов’ю і хто її пізнає та прийме, зможе полюбити інших і разом з ними прямувати до остаточної мети, до фінішу нашого життя, до нашого спасіння. Отож, нехай ті різні постанови, ті різні жертви, які ми складаємо на великий піст, не будуть лише сухою формальністю, яка зробить нашу гордість ще більшою, але нехай вони провадять нас до пізнання, до зустрічі з живим Богом, який любов’ю. Амінь.

Напишіть відгук