РОЗВАЖАННЯ над ЄВАНГЕЛІЄ Мт 2, 1 – 12. Уклін мудреців зі Сходу

3562ЄВАНГЕЛІЄ

Мт 2,1-12

Уклін Мудреців зі Сходу

Коли Ісус народився у Вифлеємі Юдейськім, за днів Ірода царя, Мудреці прийшли в Єрусалим зо Сходу і спитали: «Де цар юдейський, що оце народився? Бо ми бачили Його зорю на сході й прийшли Йому поклонитись».

Почувши це цар Ірод, стривожився, і ввесь Єрусалим з ним. Зібравши всіх первосвящеників та книжників народних,він випитав у них, де Христос має народитися.

Вони йому сказали: «У Вифлеємі Юдейськім, бо так написано пророком: І ти, Вифлеєме, земле Юди, нічим не менша між містами Юди, бо з тебе вийде вождь, що буде пасти мій народ, Ізраїля». Тоді Ірод, покликавши тайкома мудреців, випитав у них пильно про час, коли зоря з’явилась, і відіслав їх у Вифлеем, кажучи: «Ідіть та розпитайтесь пильно про дитя, і коли знайдете, сповістіть мені, щоб я теж пішов Йому вклонитись». Вислухали вони царя і пустилися в дорогу.

І ось зоря, що її бачили на сході, йшла перед ними, аж поки не підійшла й не стала зверху, де було дитятко. Побачивши зорю, зраділи радістю вельми великою. Увійшли до хати й побачили дитятко з Марією, Матір’ю Його, і, впавши ниць, поклонились Йому; потім відкрили свої скарби й піднесли Йому дари: золото, ладан і миро.

І попереджені вві сні до Ірода не завертати, пустились іншою дорогою у край свій.

У сьогоднішньому євангель­ському фрагменті зверну увагу на важливість настрою.HhPvRSI60lg Спочатку зустрічаємо царя Ірода, стриво­женого звісткою про народження Христа (див. Мт 2,3). Потім  ба­чимо мудреців, що «зраділи радістю вельми великою » цій же події (Мт 2,10). Йдеться про народження но­вого Царя, і всі прагнуть зустрітися з Ним, але з різних причин. Ірод бачить у Христі загрозу для своєї влади і намагається знищити Його. Мудреці, натхнені звісткою про появу нового Царя, поспішають піднести Йому царські дари.

Господи і я не раз в скрутних ситуаціях відчуваю тривогу і біль. Мені здається, що Бог забув про мене або за щось карає. Допоможи мені приймати все, що відбувається, з відкритим серцем, як мудреці, дай побачити в усьому Твою присутність, то мої тривоги розсіються. І тоді і я знайду Христа в найбільш несподіваних місцях, як мудреці знайшли Його в убогій печері.

Переживаючи страх, роз­чарування чи інші негативні емоції, прошу Тебе Духу Святий допоможи мені побачити в них Божу руку. Святий Духу  зміцни мою віру та довіру до Бога,  щоб знайшовши Бога у своєму серці, я могла наповнитись радістю і надією.

«Святий Духу, довіряю Тобі мій настрій. Допоможи мені робити справи за Твоїм натхненням. Ви­повни моє серце Твоєю радістю.»

Напишіть відгук