ЗВЕРНЕННЯ ЄПИСКОПІВ РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В УКРАЇНІ

ЗВЕРНЕННЯ ЄПИСКОПІВ

РИМСЬКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В УКРАЇНІ

З ПРИВОДУ СИТУАЦІЇ НАВКОЛО ЕПІДЕМІЇ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ

Від мору, голоду, вогню і війни врятуй нас, Господи.

 

Словами цієї благальної молитви Церква з упованням звертається до Господа, щоб захистив нас від катаклізмів, голоду, пожеж, воєн, а також від мору – тобто від масового заразного захворювання. Саме цим словом християни описували різного роду епідемії середньовіччя. В ситуації небезпеки епідемії коронавіруса (COVID-19) заохочуємо і ми взивати до Того, хто є Подателем Життя. Нехай наші очі і серця будуть скеровані вгору, звідки прийде наша допомога, адже допомога наша від Господа, котрий створив небо і землю (пор. Пс 121).

У зв’язку з можливим введенням загального карантину на усій території України, прагнемо Вас повідомити і заохотити до наступних кроків:

  1. Молитва до Господа. Нехай Молитва про припинення поширення епідемії коронавіруса та згадані вище Суплікації лунають у наших храмах після кінцевого благословіння кожної Святої Меси. У наших особистих та спільних молитвах пам’ятаймо перед усім про хворих і про медичних працівників, які борються з цією хворобою.
  1. Небезпека смерті змушує кожну людину задуматися над власним життям. Нехай цей період стане для нас іспитом совісті та нагодою до покути, зокрема у Таїнстві Примирення на Покаяння (священників просимо подбати про додаткові заходи безпеки в часі сповіді).
  1. Під час ймовірного спалаху епідемії нехай не забракне нам Хліба Життя – Євхаристії. Для того, щоб обмежити можливість захворювання і одночасно не відмовлятися від участі в Євхаристії постановляємо:
  • При потребі збільшити кількість Святих Мес, щоб на кожній з них перебувала менша кількість людей.
  • Опорожнити кропильниці зі свяченою водою в храмах.
  • Віряни нехай намагаються зберігати безпечну дистанцію між собою.
  • В період тривання карантину «знак миру» передаватимемо взаємним поклоном або кивком голови без рукостискання.
  • Потрібно забезпечити захист найбільш вразливим категоріям вірних (діти та люди старшого віку, а також хворі). Таких осіб на період карантину заохочуємо залишатися вдома, молитися і єднатися з Літургією Церкви при допомозі Радіо Марія та телебачення Віковічного Слова (EWTN), духовно приймаючи Святе Причастя.
  • Абсолютно недопустимо, щоб хвора людина на власний ризик і ризик інших приходила на богослужіння! Таким особами потрібно забезпечити можливість прийняття Святих Тайн в дома, дотримуючись правил безпеки та запобігання імовірному зараженню.
  • У цей період заохочуємо нас самих і наших священників з більшою вразливістю служити хворим, вдивляючись у героїзм таких святих як св. Карл Боромео чи св. Алоїз Ґонзаґа.
  1. Не піддаваймося паніці і слідкуймо за відповідними розпорядженнями Міністерства охорони здоров’я та інших державних компетентних відомств. Пам’ятаймо слова з Книги Сираха: Вшановуй належно потрібного тобі лікаря, бо й він існує з Господньої установи (Мудрість Сираха 38,1).

 У Книзі Вихід читаємо такі слова:

Коли ти пильно слухатимешся голосу Господа, Бога твого, і чинитимеш те, що Йому довподоби, і вважатимеш на Його накази, і дотримуватимешся всіх Його установ, ані одної з тих недуг, що я навів був на Єгипет, не наведу на тебе: я бо Господь, твій цілитель (Вих 15,26).

Нехай милосердний Господь об’явить себе як наш Цілитель, а ми ще більше навернімося до Нього!

 

N. 6/2020

 

Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

Залишити відповідь