Що говорить Біблія про заступницьку молитву ?

images Ісус Христос усе Своє свідоме земне життя заступався за людей. Він прямо просив Свого Отця захистити і благословити нас (див. Йн 17,9.20), молився за Своїх учнів (див. Лк 22,31-32), молив Отця простити всім (див. Лк 23,34). Навіть коли Ісус не просить про зцілення (див. Мк 7,33-34), Він знає, що Його Отець завжди чує Його бажання (див. Йн 11,41-42). І, нарешті, заступниць­ка молитва Христа досягла свого апогею, коли Він помер на хресті, принісши Себе у жертву за наші гріхи. Навіть зараз, знаходячись на престолі слави, Ісус Христос «завжди живий, щоб (…) заступатися» за кожного з нас (Євр 7,25).

У ранній Церкві люди за прикладом Ісуса Христа молилися одне за одного. Наприклад, перед смертю Стефан просив Господа простити тих, хто кидав у нього камені (див. Діян 7,60). Епафр, єпископ міста Колоса і «служитель Христа», описується як людина, котра «завжди змагається за вас у молитвах, щоб ви стояли непохитно в досконалості та виконували волю Божу в усьому» (Кол 1,7; 4,12). Перші християни молилися за Петра, за його звільнення з темниці (див. Діян 12,5), за безпечну подорож для Павла і Варнави (див. Діян 13,2-3), за Божий захист для Церкви, за благодать для благовісту (див. Еф 6,18-20). Во­ни молилися за зцілення (див. Як 5,14-15), духовну зрілість і мудрість (див. Еф 1,16-17).

Святий апостол Яків писав про необхідність заступницької молит­ви і закликав пресвітерів Церкви «молитися один за одного», оскільки «молитва праведника має велику силу» (Як 5,16). І всі християни нама­галися жити за навчаннями апостола Павла: «…в усьому появляйте Богові ваші прохання молитвою і благанням з подякою» (Флп 4,6).

Діяти і молитися

Але апостол Яків закликав не тільки до заступницької молитви. Його послання наповнене також й іншими повчаннями: любити ближньо­го, як самого себе, уникати упередженості, стежити за своєю мовою, протистояти дияволові… Апостол розумів, що мало тільки молитися, треба прагнути святості.

Коли молимося за когось — це означає, що ми беремо певну духовну відповідальність за цю людину. Ми просимо Бо­га діяти Своєю силою в його житті. Ми наближаємося до Пре­столу небесного Отця і просимо Його втрутитись. Заступницька молитва має своє людське вираження, особливо коли ми не просто молимося за когось, але й разом із цією особою. Можна взяти цю людини за руку або покласти свою руку на її плече, або схи­лити голову. Усі ці жести демонструють любов і турботу. Дослідження показали, що така взаємодія може відігравати істотну роль у зціленні, а чи у полегшенні фізичних страждань, чи у заспокоєнні розтривоженої душі або для пробудження мужності, якщо людина охоплена страхом чи невпевненістю.

Ми можемо бачити приклад об’єднаності людських зусиль і Божої участі завдяки молитві в житті Неємії. Цей юдей, перебува­ючи у вигнанні, став придворним царя Персії Артаксеркса. Отри­мавши від царя дозвіл допомогти своїм землякам відновити зруй­нований Єрусалим, Неємія відправився до будинку своїх пращурів. Він прибув у місто, що лежало в руїнах, і побачив зневірених лю­дей. Неємія свідчив їм про те, як Бог допоміг йому повернутися, щоб відновити зруйноване місто. Йому вдалося надихнути народ і залучити всіх до відновлення рідною міста!

Але побачивши кропітку працю юдеїв, сусіди почали загрожувати
їм війною. Неємія ж велів народу продовжувати будівництво, але при
цьому сказав воїнам, що допомагав в ремонтних роботах, аби ті три-
мали напоготові мечі: «Отак робили ми роботу і половина з нас тримала спис від досвідків і аж до появи зірок» (Неєм 4,15-17).

Проломи і діри в міській стіні зробили Єрусалим уразливим. Цей образ людей, що вартували у стінних проломах, готових прийняти на себе головний удар супротивника та обороняти місто, дає нам уявлення про заступницьку молитву. Наша Церква складається з грішних людей, тому в ній завжди є слабкі місця. Для нас це насамперед наші рідні, близькі і друзі, що переживають якісь проблеми. Своєю молитвою за них ми покликані протистояти спокусам, гріху і сатані.

Небесний Заступник

Молячись, ми повинні пам’ятати, що в небесах є Той, Хто заступається за нас невпинно. Небесний Заступник — це Сам Ісус Христос, Що «живий, щоб клопотатися» за нас. Він завжди з нами і молиться, щоб ми знайшли «благодать на своєчасну поміч» (Євр 7,25; 4,16). Ісус співчуває нам у нашій боротьбі, Він співпереживає, бо знає наші слабкості. Він знає, як нам зле, бо Сам, перебуваючи серед нас, пройшов через такі самі випробування, спокуси і страждання. Ось чому Біблія називає Його нашим великим Первосвящеником.

Ісус Христос знає всі наші сильні і слабкі сторони, але завжди залишається на нашому боці (див. Рим 8,31). Він знає про наші тер­зання, тож уболіває за нас, бачачи, як ми боремося зі спокусами і протистоїмо гріхові.

Тому, коли ви молитеся за того, хто бореться з конкретним гріхом або хворобою, знайте, що Ісус Христос молиться разом із вами. Щодня Він приносить ваших близьких із усіма їх недоліками і потребами Своєму Отцеві, прохаючи Його вилити на них усю необхідну їм благодать.

  Наполегливість у заступництві, сподівання на Бога і Церкву, наповнену ревними мо­литовними заступниками, дійсно можуть багато чого змінити в на­шому житті.

Тож  памятаймо, що у нас є найкращий і найвірніший Заступник — Ісус Христос, Котрий безупинно і невтомно клопочеться про нас.

Напишіть відгук